Close

24 januari 2018

Voorlichting: De overstap van po naar vo

pexels-photo-127968

Eén van mijn succesnummers vind ik het interactieve, voorlichtingsonderdeel dat ik én namens het po én namens het vo verzorg als onderdeel van hun voorlichting aan ouders van groep 8 leerlingen.

Er verandert veel rondom de overstap van basis- naar middelbare school. Voor leerlingen is dit wennen, maar ook voor ouders. Met dit succesnummer bied ik ouders een kijkje in de middelbare schoolorganisatie en alles wat daarbij op het kind afkomt, het puberbrein en de gevolgen hiervan voor schoolzaken en je eigen relatie met je kind. Ouders waarderen het om even meegenomen richting hun nabije toekomst. Te horen wat hun kind en henzelf te wachten staat. Daarnaast blijken zij het prettig te vinden te horen wat er van hun kind gevraagd wordt qua zelfstandigheid en in het verlengde hoe zij kunnen bijdragen aan zelfredzaamheid en zelfvertrouwen van hun kind, aan de hand van veelvoorkomende, concrete praktijksituaties die ik opgooi.

Naast school, verandert ook het kind zelf onder invloed van de puberteit. En, de puberteit en schoolzaken lijken niet altijd een even gemakkelijke combinatie. Ook hier ervaren vele ouders herkenning in het huidige veranderde gedrag van hun kind en voelen zich gesterkt met de informatie en tips die zij verkregen hebben tijdens de voorlichting.

Buiten het feit dat hier wordt voorzien in een behoefte van ouders, wordt via de ouders ook direct het kind in zijn kracht gezet en een basis gelegd voor een goede samenwerking als ‘school en ouder samen’ rondom de leerling.

Meer dan 80% van de ouders wil informatie en tips vanuit school. De juiste informatie op het juiste moment bieden lijkt hierin cruciaal. Dit interactieve voorlichtingsonderdeel voorziet hierin. Op zoek naar een goede invulling voor een info-avond voor groep 8 ouders? Neem contact op.

Refentiescholen zijn o.a.: obs Valckesteyn en Wolfert Lansing.