Close

2 november 2017

BABS en Transformatieve School 1

Gisteren zat ik in de schoolbanken van een van mijn opdrachtgevers, het Marnix Gymnasium, om het vervolg van een Masterclass Transformatieve School van Iliass el Hadioui bij te wonen. Onze projecten spelen zich namelijk beide af binnen de schoolmuren van het Marnix.

Omdat samen optrekken beter is dan naast elkaar werken aan één doel zonder te weten wat je precies doet en af te stemmen, verzocht ik rector de Beer of ik deel mocht nemen aan de Masterclasses die aan haar nieuwe docenten werd aangeboden.

Het project dat ik met mijn eigen bedrijf BABS – Babs Advies en Begeleiding t.b.v. Schoolsucces – uitvoer, genaamd ‘De leerling als eigenaar van zijn leerproces. Op weg naar een passende mentoraats- en begeleidingsstructuur.’ vertrekt vanuit eenzelfde theoretische achtergrond als het project van Iliass, namelijk de zelfbeschikkingstheorie van Ryan en Deci. Van te overbruggen punten binnen de projecten geen enkele sprake. Van win-win-situatie des te meer. Vanuit zelfbeschikking pleit de Transformatieve School voor ‘een hoger doel achterhalen’, ‘leerling en docent bewust maken’, ‘leren kiezen hoe je je gedraagt in verschillende situaties’, ‘inlevings- en aansluitingsvermogen bij degene die je voor je hebt’ en natuurlijk ‘hoe in de klas om te gaan met tipping points’.

De Transformatie School heeft sinds deze eerste Masterclass mijn aandacht, want Iliass schetst een beeld van 3 cultuurladders waarop jongeren zich kunnen begeven. De thuis-, de straat- en de schoolcultuurladder. Ieder mens heeft van nature de wil om te klimmen, maar klim je als jongere op de ladder van de schoolcultuur, dan daal je vrijwel als vanzelfsprekend op die van de straatcultuur. Klim je op de straatcultuurladder door straatcultuurgedrag te vertonen op school, dan daal je op de schoolcultuurladder. Goed, de vraag: is er een manier waarop een jongere gelijktijdig op de verschillende ladders kan stijgen?

Krijg ik morgen een antwoord op deze vraag tijdens het vervolg van de Masterclass Transformatie School?